TwitterFacebook

Αλληλεγγύη στον αγώνα των μαθητών, φοιτητών και μαχόμενων ανθρώπων στη Γαλλία

Νίκη στην κοινωνική εξέγερση!

Όταν έγραφε ο Εμανουέλ Μακρόν (σημερινός Πρόεδρος της Γαλλίας), το βιβλίο του με τίτλο “Επανάσταση” δεν φανταζόταν σίγουρα ότι θα γευόταν το άρωμά της. Αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Γαλλία.

Μόνο που αυτό το “άρωμα” επανάστασης δεν προέρχεται από τον ίδιο, ο οποίος ανήκει ούτως ή άλλως στο μπλοκ των αστικών αντεπαναστατικών δυνάμεων, αλλά από εκείνους που είναι εναντίον του.

Ο λόγος για το κίνημα των ”κίτρινων γιλέκων” που συγκλονίζει τη χώρα, αλλά επεκτείνεται στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Από μια διαμαρτυρία των ενάντια τον νέο φόρο στα καύσιμα, η κινητοποίηση αυτή έχει λάβει χαρακτήρα κοινωνικής εξέγερσης· στηρίζεται μάλιστα κι από σημαντικό μέρος του οργανωμένου εργατικού κινήματος, αλλά και τους μαθητές και φοιτητές, οι οποίοι στρέφονται κατά του Μακρόν για κάθε ζήτημα που τους αφορά.

Ειδικά η νεολαία, η οποία έχει καταλάβει πάνω από 300 Λύκεια και 5 Πανεπιστήμια, κινητοποιείται ενάντια στην ανεργία και την εργασιακή επισφάλεια, ενάντια στην αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια (για όσους προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ).

Ο Μακρόν έδειξε στη νέα γενιά το πραγματικό αντεπαναστατικό του πρόσωπο, συλλαμβάνοντας 146 μαθητές σαν να ήταν “αιχμάλωτοι πολέμου”, ενώ έχει λάβει γενικότερα κατασταλτικά μέτρα που ισοδυναμούν με κατάσταση πολιορκίας: 1723 προσαγωγές διαδηλωτών μόνο στις 8 Δεκέμβρη.

Έχει δίκιο! Η Γαλλία των καπιταλιστών βρίσκεται σε “πολιορκία” από το ευρύτερο λαϊκό κίνημα, όπως φάνηκε και στη Γαλλική Άνοιξη των μεγαλειωδών εργατικών απεργιών του 2016 ενάντια στο νόμο διάλυσης των εργασιακών σχέσεων του Ολάντ.

Όπως φαίνεται εδώ και μέρες από το κίνημα των “κίτρινων γιλέκων”. Αυτό αποδεικνύει πως ο Μακρόν δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική διέξοδο της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ενώ η εν εξελίξει άνοδος της ακροδεξιάς Λεπέν δεν θα είναι περίπατος για την ίδια. Η μεγάλη κοινωνική και πολιτική αναμέτρηση στη Γαλλία είναι μπροστά μας και όχι πίσω.

Οι εξαγγελίες Μακρόν για “αύξηση” του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ ή 6,6% μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών δεν μπορεί να ανακουφίσει τις πλατιές εργατικές μάζες. Γι’ αυτό χαιρετίσθηκε από τους Γάλλους βιομηχάνους!

Περισσότερο δείχνει το φόβο της αστικής εξουσίας απέναντι στις μάζες, παρά μετριάζει το αδιέξοδο και την οργή των μαζών, όχι μόνο στη Γαλλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Δεν είναι πρώτη φορά που το μαζικό κίνημα στη Γαλλία ”άνοιξε” το δρόμο και σε άλλες χώρες, μαζί και στην Ελλάδα.

Πριν το δικό μας φοιτητικό κίνημα κατά του νόμου-πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16 (2006-2007), αλλά και την εμβληματική εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008, η Γαλλία έζησε την εξέγερση στα Προάστια (2005) και το κίνημα κατά του Συμφώνου Πρώτης Απασχόλησης (CPE).

To ίδιο θα μπορούσε να συμβεί και σήμερα, στην “μεταμνημονιακή” Ελλάδα όπου επιβιώνει η νεολαία σε συνθήκες μαζικής ανεργίας, part-time δουλείας και υπερχρέωσης. Ήδη η ΝΔ, πριν καν επανέλθει στην κυβέρνηση, επαναφέρει την ατζέντα της κυβέρνησης ΝΔ στην Παιδεία του 2006-2007. Η νυν κυβέρνηση από την άλλη, αν και διαφωνεί με αυτή, δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση και τις εργασιακές προοπτικές των νέων. Το αντίθετο μάλιστα, τα δημόσια ΑΕΙ-ΤΕΙ καταρρέουν και οι απόφοιτοι ή μη νέοι φυτοζωούν μεταξύ ανεργίας και μισθό 300-400 ευρώ. Η εξαγγελθείσα κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων θα γίνει με… επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ η εξαγγελθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει με μείωση γενικά των εισφορών…

Μονά-ζυγά κερδισμένα τα αφεντικά, δηλαδή…

Γι’ αυτό, να μην περιμένουμε να έλθουν τα χειρότερα με την ΝΔ, ούτε να περιμένουμε κάτι καλύτερο από το ΣΥΡΙΖΑ.

Ας συντομέψουμε το δρόμο της εξέγερσης και της νίκης ενάντια στο χρεοκοπημένο καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα, τη Γαλλία και όλο τον κόσμο.

Να οικοδομήσουμε την Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας!

Θα ζήσουμε την επανάσταση, να οργανώσουμε τη νίκη της!

Να παλέψουμε για την Τετάρτη Διεθνή!

 

OPΓANΩΣH EΠANAΣTATIKHΣ NEOΛAIAΣ
13-12-2018