TwitterFacebook

Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη

Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να περικόψει επιπλέον 20% τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων για το νέο έτος οδηγεί την ανώτατη εκπαίδευση σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η μείωση αυτή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια, αγγίζοντας έτσι το 80%.

Αυτό ήταν και το κεντρικό ζήτημα στην τελευταία σύνοδο των Πρυτάνεων, οι οποίοι με τα υπάρχοντα χρήματα αδυνατούν να συντάξουν του προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων, μιας και δεν επαρκούν ούτε για τις βασικές λειτουργίες τους.

Η λύση που προτάθηκε από τον Φίλη και τους Πρυτάνεις ήταν: α) αξιοποίηση της περιουσίας των πανεπιστημίων, δηλαδή ένα ΤΑΙΠΕΔ για τα πανεπιστήμια, β) ο απευθείας δανεισμός των πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, γ) μείωση του τιμολογίου της ΔΕΗ προς τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και δ) η απαλλαγή των πανεπιστημίων από τα δημοτικά τέλη (προς τους ήδη χρεοκοπημένους δήμους).

'Όλες αυτές οι “λύσεις σωτηρίας” των πανεπιστημίων όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν πραγματικά κάποια λύση στην ανοιχτή χρεοκοπία των πανεπιστημίων αλλά αντίθετα θα επιταχύνουν την διαδικασία διάλυσης και ξεπουλήματος.

 

Η εκπαίδευση θα βρεθεί στα στόχαστρο μαζί με κάθε δικαίωμα της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στην υγεία, στην ίδια τη ζωή κάτω από τις συνέπειες του Νέου Μνημονίου και της κρίσης.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται την Παρασκευή, το νέο πακέτο αντι -ασφαλιστικών μέτρων που αναμένεται έως τα μέσα Νοεμβρίου αλλά και ο νέος προϋπολογισμός λιτότητας το 2016 που πρέπει να ψηφιστεί το Δεκέμβριο δεν πρέπει να περάσουν.

Αφορά τη νεολαία όμως το ασφαλιστικό;

Έμμεσο χτύπημα στη νέα γενιά είναι η περικοπή των συντάξεων, καθώς θα οδηγήσει σε νέο κύμα ύφεσης και έτσι νέα αύξηση της ανεργίας η οποία αφορά πρωτίστως τους νέους που αναζητούν ή θα αναζητήσουν μια θέση εργασίας.

Έμμεσο χτύπημα επίσης γιατί οι περίπου 2,7 εκατομμύρια συνταξιούχοι έχοντας ένα σταθερό εισόδημα ενισχύουν -από το υστέρημα τους- τα παιδιά ή τα εγγόνια τους που σπουδάζουν, είναι άνεργα ή εργάζονται με πενιχρή αμοιβή.

Άμεσο χτύπημα γιατί το Μνημόνιο 3 προβλέπει για πρώτη φορά τη σύνδεση ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές του ασφαλισμένου. Η νέα γενιά που δουλεύει με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθούς πείνας θα δικαιούται μικρότερη κάλυψη σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα έχει περιορισμό των συνταξιοδοτικών της δικαιωμάτων. Το κομβικό αυτό μέτρο αποτελεί τη σημαντικότερη πληγή για τη νέα γενιά και το πιο φτωχό κομμάτι της εργατικής τάξης, καθώς αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν για φάρμακα ή εξετάσεις.

Ούτως ή άλλως τα μέτρα αυτά δεν θα οδηγήσουν το ασφαλιστικό έξω από την κρίση του, αλλά θα δημιουργήσουν νέα ύφεση και έτσι νέα χειρότερα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία λόγω της έκρηξης της ανεργίας.

H ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΤΤΗΘΕΙ

Ο Τσίπρας πήγε σε εκλογές για να τελειώνει με το ΟΧΙ του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, για να παρουσιάσει την υποταγή της κυβέρνησης του στην ΕΕ και το ΔΝΤ σε υποταγή ολόκληρου του λαού στο ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, αλλά ο λαός δεν υποτάχτηκε:

  • γιατί ψήφισε το κόμμα που δεν του είχε επιβάλλει μέχρι τη στιγμή των εκλογών μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, που ψήφισε το Μνημόνιο 3 αλλά δεν είχε ακόμα εφαρμόσει
  • γιατί προτίμησε να στηρίξει εκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε το “λιγότερο” Μνημόνιο με την υπόσχεση για ένα παράλληλο πρόγραμμα αντισταθμιστικών μέτρων στα μνημονιακά μέτρα που ο ίδιος ψήφισε
  • γιατί είναι τόσο μεγάλη η απέχθεια του λαού απέναντι στο πολιτικό σύστημα, τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη χρεοκοπία και επέβαλλαν τα Μνημόνια τα τελευταία χρόνια ώστε προτίμησαν το φθαρμένο δήθεν “αριστερό” ΣΥΡΙΖΑ

Η επόμενη ημέρα θα βρει τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανίκανη να πραγματοποιήσει έστω και τις ελάχιστες λαϊκές προσδοκίες και θα οδηγηθεί σε μια άμεση αναμέτρηση με τους εργαζόμενους, τη νεολαία και ολόκληρο το λαό εφαρμόζοντας τα σκληρά μέτρα του 3ου Μνημονίου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;

Το 3ο Μνημόνιο οδηγεί στη διάλυση των στοιχειωδών όρων ύπαρξης της εκπαίδευσης ανοίγοντας το δρόμο σε νέα λουκέτα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Πρέπει να ταχθούμε ενάντια στον “Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία” που ανήγγειλε ο Φίλης και ο ίδιος ο Τσίπρας. Αρνούμαστε κάθε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας του 3ου ολέθριου Μνημονίου, γιατί είναι ένας διάλογος με μοναδικό στόχο τη φαλκίδευση του δικαιώματος της νεολαίας στη μόρφωση.

Κάθε μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση θα γίνει στη βάση της εφαρμογής των “βέλτιστων πρακτικών του ΟΟΣΑ” όπως αναφέρει και το 3ο μνημόνιο, το οποίο δε σημαίνει τίποτα άλλο πέρα από την περαιτέρω εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στα πανεπιστήμια. Ο ορίζοντας είναι ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματικοπίηση σε ένα περιβάλλον χρεοκοπίας των σχολών και διάλυσης των όρων ζωής της νεολαίας.

Η εκτίναξη της ανεργίας κάτω από τις συνέπειες των capital controls, της ύφεσης και της άγριας λιτότητας αμφισβητεί το ρόλο των πανεπιστημίων σε μια χώρα που παράγει μαζικά ανέργους. Η ανεργία των νέων συνεχίζει να υπερβαίνει το 50%, ενώ πρόσφατη έκθεση της Eurobank δείχνει πως δεν υπάρχει προοπτική “ανάκμψης της απασχόλησης” νωρίτερα από το 2026!

Η κατάργηση των μνημονίων κι όλων των συνοδευτικών νόμων, μονομερής διαγραφή του χρέους, εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση και κάτω από εργατικό έλεγχο των τραπεζών και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, ρήξη με την ΕΕ, το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ αποτελούν μέρος ένος επείγοντος πρόγραμματος κοινωνικής σωτηρίας για τη νεολαία και ολόκληρο το λαό.

Το μεταβατικό πρόγραμμα δεν είναι τίποτα λιγότερο από “…ένα σύστημα ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ, που θα ξεκινούν από τις σημερινές συνθήκες κι από τη σημερινή συνείδηση των πλατιών στρωμάτων της εργατικής τάξης και θα οδηγούν αμετάκλητα σ' ένα μονάχα και το ίδιο πάντα συμπέρασμα: την κατάχτηση της εξουσίας από το προλεταριάτο” σύμφωνα και με τα λόγια του Λέοντα Τρότσκι.

Ο επαναστατικός στρατηγικός επανεξοπλισμός είναι αναγκαίος για την ΕΑΑΚ και ολόκληρο το φοιτητικό κίνημα. Η πάλη για την ανάπτυξη της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας είναι η πάλη για μια επαναστατική οργάνωση νεολαίας μέσα στις μάζες, με τις μάζες, για την αυτενέργεια και αυτοχειραφέτηση των μαζών. Η οικοδόμηση της είναι αναντικατάστατη για την ανάπτυξη του αναγκαίου -σήμερα όσο ποτέ- Ενιαίου Μετώπου.

Η πάλη ενάντια στο νέο Μνημόνιο και τις άμεσες, καθημερινές επιπτώσεις της χρεοκοπίας στα ΑΕΙ-ΤΕΙ απαιτεί την συσπείρωση όσο το δυνατών περισσότερων δυνάμεων της νέας γενιάς. Οδηγός μας σε αυτή τη μάχη είναι η ενότητα στη δράση σε μια ταξική και διεθνιστική βάση με όλες εκείνες τις δυνάμεις, συλλογικότητες και αγωνιστές της νεολαίας και του εργατικού κινήματος που δεν υποτάχτηκαν στο συμβιβασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. με όλες εκείνες τις δυνάμεις που δε θέλουν να ξεχάσουν το ΟΧΙ της 5ης Ιούλη και πρωτίστως παλεύουν να το αναπτύξουν σε ένα ΝΑΙ στον ασυμφιλίωτο ταξικό αγώνα, ΝΑΙ στην κοινωνική επανάσταση.

ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΧΑΜΕΝΗ ΓΕΝΙΑ!

Κόντρα σε όσους θέλουν τη γενιά μας “χαμένη” ή “αόρατη” γενιά, εμείς πρέπει να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή της μάχης μαζί με ολόκληρη την εργατική τάξη και το φτωχό λαό για να ανατρέψουμε τα Μνημόνια και τη διάλυση κάθε προσδοκίας μας να ζήσουμε, να δουλέψουμε και να σπουδάσουμε με αξιοπρέπεια.

Πρέπει να σημάνει συναγερμός στα πανεπιστήμια και όπου σπουδάζει, εργάζεται ή ζει η νεολαία ενάντια σε αυτά τα μέτρα και την κυβέρνηση που θέλει να επιβάλει.

Μέσα από την αυτοοργάνωση μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, τη ενότητα στη δράση όλων των αγωνιζομένων δυνάμεων, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις, την αυτοάμυνα απέναντι στους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς και τους φασίστες, και προπαντός την πολιτική ανεξαρτησία απέναντι στην αστική τάξη, τα κόμματα της και τις φοιτητικές παρατάξεις της μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για μια νικηφόρα αναμέτρηση της νεολαίας με όσους την θέλουν χαμένη και στο περιθώριο.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΣΥΜΦΙΛΙΩΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ

Παλεύουμε ενάντια στη διάλυση της παιδείας, για την παιδεία της καθολικής ανθρώπινης χειραφέτησης. Παλεύουμε ενάντια στη διάλυση της ζωής μας, ενάντια στη διαρκή λιτότητα και τα μνημόνια, στην διαρκή αγωνία της ανεργίας και της επισφάλειας.

Σε όλα αυτά χρειάζεται μια πολιτική λύση. Ο μόνος που μπορεί να δώσει απάντηση απέναντι στον εφιάλτη που έχουμε μπροστά μας είναι η νεολαία και η εργατική τάξη, κατακτώντας οι ίδιοι την πολιτική εξουσία.

Ο λαός μπορεί να σκίσει τα μνημόνια και να διαγράψει ολόκληρο το χρέος, να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα για να αναδιοργανώσει ολόκληρη την κοινωνία και την οικονομία σε νέες σοσιαλιστικές βάσεις, τη μόνη πραγματική διέξοδο από τον καπιταλισμό και την κρίση του.