TwitterFacebook

Editorial του τεύχους Νοεμβρίου του Κονσερβοκουτιού

EDITORIAL

Η Ελπίδα είναι η Επανάσταση

Η Επανάσταση είμαστε Εμείς

Η νεολαία πλημμύρισε τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας με μαζικές διαδηλώσεις, την εβδομάδα που προηγήθηκε της Γενικής Απεργίας της 12ης Νοεμβρίου. Οι μαθητές και οι φοιτητές έστειλαν το μήνυμα ότι αυτή η γενιά δεν είναι χαμένη -όπως υποστηρίζουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ- αλλά διεκδικεί το δικαίωμα της στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή. Οι νέες και οι νέοι άνοιξαν το δρόμο για μια μαζική Γενική Απεργία, την πρώτη ενάντια στο 3ο Μνημόνιο και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ατζέντα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια ατζέντα ταξικού πολέμου ενάντια στους εργαζόμενους, τους νέους και το φτωχό λαό. Η “λίστα φρικαλεοτήτων” του 3ου Μνημονίου είναι μια θηλιά στο λαιμό του λαού. Η συντριβή της κοινωνικής ασφάλισης και η επιβολή νέων άδικων φόρων είναι οι βασικές προτεραιότητες για μια κυβέρνηση η οποία επιλέγει τη θυσία των δικαιωμάτων του λαού της χάριν της εξυπηρέτησης ενός χρέους που γνωρίζει πως δεν είναι βιώσιμο.

Η υποταγή του Τσίπρα και της κυβέρνησης του στα αρπακτικά του διεθνούς και ντόπιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου δεν σημαίνει και την υποταγή του λαού, του ίδιου λαού που τον εξέλεξε, είτε με την ελπίδα του τερματισμού της λιτότητας στις εκλογές του περασμένου Γενάρη, είτε απλώς με τη λογική του “μικρότερου κακού” στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αντίθετα, το ορμητικό ποτάμι των λαϊκών προσδοκίων το οποίο ανέδειξε το ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον ανατρέψει.

Η νεολαία στράφηκε προς τα αριστερά αναζητώντας μια πολιτική διέξοδο από το καθολικό κοινωνικό αδιέξοδο το οποίο διαμόρφωσε η ανεργία, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η καταστολή, η διάλυση της παιδείας και κάθε απομειναριού του “κράτους πρόνοιας” της προηγούμενης περιόδου. Το τελευταίο τρίμηνο του 2014, λίγο πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η νεολαία χωρίς μέλλον μέσα στην κρίση και τα μνημόνια είχε απειλήσει με μια εξέγερση που θύμισε το Δεκέμβρη του 2008 με αφορμή την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού για μια “ανάσα ελευθερίας”. Από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με μαζική υποστήριξη των νέων, τη νίκη του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με την υποστήριξη του 85% της νεολαίας μέχρι την επανεκλογή του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβρη δεν έχει εκλείψει κανένας από τους όρους του αποκλεισμού της νεολαίας και συνέπως τις κοινωνικές αιτίες της εξέγερσης της.

Η ύπαρξη αυτών των γενικών όρων δεν αρκεί, όμως, για να προβλέψουμε μια έκρηξη. Μια κοινωνική πυρκαγιά μπορεί να ξεσπάσει από τις φωτιές που βάζουν τα μέτρα του 3ου Μνημονίου σε αυτό το εύφλεκτο κοινωνικό υλικό.

Χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, χωρίς σχολεία και σχολές η μόνη πραγματική λύση για τη νεολαία είναι η κινητοποίηση στην πρώτη γραμμή όλων των γενιών των εκμεταλλευμένων και των καταπιεσμένων για να διεκδικήσει όλα όσα της στερούν οι καπιταλιστές. Αυτές οι άμεσες διεκδικήσεις δεν μπορούν να νικήσουν χωρίς το σκίσιμο όλων των Μνημονίων, παλιών και νέων, και το ίδιο το σύστημα που γεννά τα Μνημόνια και την κρίση μαζί με όλα τα κοινωνικά δεινά.

Η πάλη για την κοινωνική επανάσταση είναι ο μόνος δρόμος μπροστά για τη νεολαία. Η πάλη για την ανάπτυξη μιας μαζικής Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας πρέπει να γίνει υπόθεση αυτής της νεολαίας που βιώνει αυτόν τον φρικαλέο αποκλεισμό.

Ενάντια στα αδιέξοδα του ρεφορμισμού και του κεντρισμού προβάλλει η ανάγκη της αναζήτησης μιας επαναστατικής ελευθεριακής εναλλακτικής ενάντια στο κεφάλαιο, το κράτος του και τον φασισμό. Στη βάση ενός διεθνιστικού ορίζοντα χρειαζόμαστε μια Οργάνωση Επαναστατικής Νεολαίας που θα συνθέσει και θα ξεπεράσει διαλεκτικά τις μέχρι τώρα εμπειρίες και αναζητήσεις.

Το 5ο Συνέδριο της ΟΕΝ στις 8-10 Απριλίου 2016 φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα συνέδριο μάχης αυτής της νεολαίας για να ανοίξει έναν επαναστατικό δρόμο προς τα εμπρός.

Στο δρόμο για αυτό το 5ο Συνέδριο η ΟΕΝ διοργανώνει την προσυνεδριακή της Συνδιάσκεψη στις 12 Δεκεμβρίου 2015 για την συνειδητή προετοιμασία και οργάνωση της πολιτικής ταξικής αναμέτρησης στην οποία βαδίζουμε, τη συζήτηση επάνω στις προοπτικές και τα καθήκοντα του κινήματος της νεολαίας το επόμενο διάστημα.