TwitterFacebook

Ανακοίνωση της ΟΕΝ για τις μαθητικές διαδηλώσεις

Οι μαθητές/-ριες και ολόκληρη η νεολαία στην πρώτη γραμμή

ενάντια στη διάλυση της Παιδείας

ενάντια στο 3ο Μνημόνιο

 

Ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, θέλει να σταματήσουμε να διεκδικούμε το δικαίωμα μας στη μόρφωση και τη ζωή. Θέλει να σταματήσουμε τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις. Θέλει να εμπιστευτούμε εκείνον, το υπουργείο και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μας λένε πως τη λύση στα προβλήματα μας μπορεί να την δώσει ένας “Εθνικός Διάλογος για την Παιδεία” που ανακοίνωσαν ο Φίλης και ο Τσίπρας.

 

Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με αυτούς που θυσιάζουν το μέλλον μας στο βωμό της αποπληρωμής του χρέους στους διεθνείς τοκογλύφους. Δεν έχουμε να συζητήσουμε για το πόσοι καθηγητές λείπουν από τα σχολεία μας με αυτούς που ευθύνονται για το πάγωμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών, για τη θέρμανση που δεν έχουμε, για τις ελλείψεις σε βιβλία, εργαστήρια και υποδομές με αυτούς που προωθούν νέα περικοπή στη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης.

Ο “διάλογος” μαζί τους όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει λύση, αλλά είναι ο δούρειος ίππος για να προωθήσουν τα νέα τους μέτρα για να διαλύσουν τα σχολεία. Οι προτάσεις του υπουργού Παιδείας είναι η διατήρηση του Νέου λυκείου όπως το ξέρουμε -εκτός της τράπεζας θεμάτων, μετατροπή του λυκείου σε αυτόνομη βαθμίδα εκπαίδευσης δηλαδή κάτι σαν κολέγιο με νέες εξετάσεις κλπ που θα δυσκολεύει την είσοδο μας σε κάποιο πανεπιστήμιο, μαζί και διατήρηση και επέκταση της μαθητείας στα ΕΠΑΛ, δηλαδή της τζάμπα εργασίας.

 

Σχεδιάζουν ένα σχολείο και μια Παιδεία για ακόμα λιγότερους, πιο ταξική. Περισσότεροι συμμαθητές μας θα αναγκάζονται να αφήνουν το σχολείο για να δουλέψουν. Και όσοι από εμάς περάσουμε σε κάποιο πανεπιστήμιο θα αντικρίσουμε μια εικόνα διάλυσης. Αφού για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ ο υπουργός μας ανακοίνωσε επιπλέον μείωση των δαπανών 20% -συνολικά μείον 80% από το 2009- και νέες συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων.

Ο υπουργός του 3ου μνημονίου ανακοίνωσε ταυτόχρονα τη διοργάνωση συσσιτίων στα σχολεία των πιο φτωχών γειτονιών. Στην κυριολεξία μας πετάνε ψίχουλα, αυτοί που μας παίρνουν το ψωμί απ' το τραπέζι.

 

Το 3ο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μας παίρνει το ψωμί απ' το τραπέζι. Το μνημόνιο σύμφωνα με τις προσταγές των δανειστών και της ΕΕ σφραγίζει το μέλλον το δικό μας αλλά και όλης της υπόλοιπης νεολαίας και των εργαζομένων. Οι μειώσεις μισθών, η διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων και του ασφαλιστικού πέρα από δυσβάσταχτα μέτρα για το λαό θα δημιουργήσουν ένα νέο κύκλο εκτόξευσης της ύφεσης κι έτσι της ανεργίας ιδιαίτερα στη νεολαία. Ακόμα μεγαλύτερες ουρές στην ανεργία για τη νεολαία έρχονται να προστεθούν δίπλα στην κατεστραμμένη εργατική τάξη, δίπλα στους πρόσφυγες που πνίγονται στο Αιγαίο αναζητώντας μια καλύτερη ζωή Με αυτούς πρέπει να συζητήσουμε όχι με τον υπουργό. Μαζί με αυτούς κι όλη την υπόλοιπη νεολαία χωρίς μέλλον πρέπει να συντονιστούμε και να οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις μας!

 

Χρειάζεται άμεσα όλοι μαθητές να συντονίσουμε τον αγώνα μας από τα κάτω ανά σχολείο ανά γειτονία και πανελλαδικά χωρίς αυτόκλητους σωτήρες, αλλά μέσα από τις γενικές συνελεύσεις στα σχολεία μας. Πρώτα από όλα για τα άμεσα ζητήματα που μας αφορούν τις ελλείψεις και τα προβλήματα που έχουμε συνδέοντας την πάλη μας με την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης. Μαζί με όλη την υπόλοιπη νεολαία και τους εργαζόμενους που καταστρέφονται, μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

 

Ενόψει της Γενικής Απεργίας στις 12 Νοεμβρίου χρειάζονται κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τους φοιτητές και τους εργαζόμενους. Για ένα γενικευμένο black out στα σχολεία, τις σχολές και τους χώρους δουλειάς, με διαδηλώσεις και καταλήψεις. Τα προβλήματα μας είναι κοινά κι έχουν τους ίδιους υπεύθυνους, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους καπιταλιστές.

Είναι στο χέρι μας η απεργία στις 12 Νοεμβρίου να μη σταματήσει εκεί όπως γινόταν παλιότερα. Χρειάζεται ένα ενιαίο μέτωπο όλων των καταπιεσμένων, νεολαίας, εργαζομένων, μεταναστών ώστε η απεργία στις 12 Νοεμβρίου να γίνει η αρχή για μια Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας έως την ανατροπή της κυβέρνησης και όλων των μνημονίων.

 

Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός, για το ξεπέρασμα της χρεοκοπίας και των μνημονίων, είναι ο επαναστατικός δρόμος. Ο δρόμος της εξουσίας της εργατικής τάξης που θα διαγράψει ολόκληρο το χρέος και θα πάρει τις τράπεζες και τους βασικούς τομείς της παραγωγής από τα χέρια των αφεντικών για να τους οργανώσει προς όφελος των εργαζομένων και της νεολαίας.

Μια ασυμφιλίωτη οργάνωση μάχης, για τον αναγκαίο επαναστατικό προσανατολισμό του μαθητικού κινήματος και ολόκληρου του κινήματος της νεολαίας είναι αναντικατάστατη για τη νίκη του αγώνα μας.